Zaterdag vond op de Kalmthoutse heide een intensieve heidebrandoefening plaats waaraan de verschillende brandweerkorpsen uit de Noorderkempen en Nederland deelnamen.



Deze oefening is ook erg nuttig voor ervaringsuitwisseling met de Kempense brandweerkorpsen.

Korpsen uit de regio Kalmthout, Kapellen, Essen, Wuustwezel, Brecht, Brasschaat, defensie uit Brasschaat, met daarnaast Nederlandse korpsen uit Woensdrecht, Putte, Roosendaal en Huybergen en brandweerdeskundigen uit de regio Midden- en West Brabant en de boswachters van het agentschap voor natuur en bos namen deel.

Op de Kalmthoutse heide is het momenteel code oranje en echt 'vuurkestook' zou op een ramp uitdraaien.

Om het vuur na te bootsen werd beroep gedaan op de lokale jeugdverenigingen met ondermeer de Chiro en de scouts. Deze bootsten, in lijn opgesteld het voortschrijdende vuur na, dat op een zeker moment over een breedte van ruim anderhalve kilometer door de Kalmthoutse heide woedde.

De brandweer kwam massaal met hun diverse tankwagens, bosbrandwagens en commandowagens toe. Het terrein was amper toegankelijk voor de zware interventiewagens en vaak was het zwoegen geblazen om bij de gesimuleerde vuurhaarden te komen. Geen enkel interventievoertuig echter reed vast in het mulle zand.

De brand was  nà enkele uren onder controle. De deelnemers aan de oefening konden bijpraten over deze succesvolle oefening waarbij tevens de communicatie tussen de diverse korpsen geoefend werd.

Enig probleem waren de fietsterroristen die op de toegangsbaan scheldend rakelings en met hoge snelheid tussen de interventiewagens doorreden.

 

Verslag en foto's Louis Van Looy 112Antwerpen/ Nnieuws.